top of page

Op huizenjacht, een website bouwen

  • Foto van schrijver: Createzz
    Createzz
  • 6 jul 2019
  • 5 minuten om te lezen

Daar zat ik dan. Aan mijn bureau met een laptop voor mijn neus, met één idee. Ik wilde een website bouwen voor mezelf. En een blog. Dat is alles, zo moeilijk moet dat niet zijn toch tegenwoordig?


Wanneer je op internet gaat zoeken naar het bouwen van een website wordt je overstroomt met informatie. Er zijn inmiddels tig soorten platforms die jou proberen het bouwen van een site zo makkelijk mogelijk te maken. Maar dát maakt het nou precies zo ingewikkeld! Waar moet je in godsnaam beginnen?!


Eerst nadenken!

Allereerst is het belangrijk na te denken wat voor soort website je wilt bouwen en hoe je deze wilt gaan gebruiken. Het is bijvoorbeeld een groot verschil of je een informatiesite bouwt, die misschien maar eens in het jaar wordt geüpdatet, of dat je fanatiek wilt gaan bloggen en wekelijks nieuwe content creëert. Hier hangen een aantal beslissingen van af.


Je kunt je website volledig zelf bouwen. Hier heb je echter aardig wat kennis voor nodig. Niet alleen html is handig, maar kunnen programmeren om functies toe te voegen is (denk ik) tegenwoordig toch wel een vereiste. Veel mensen kiezen daarom voor het gebruik van een zogeheten Content Management Systeem (CMS). Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan! Een CMS kun je zien als een soort bak met lego, je hebt een basis waar je op kunt bouwen en je mag zelf kiezen welke blokjes en kleurtjes je gebruikt. Het grote voordeel hiervan is dat je je meer kunt focussen op het ontwerp en minder bezig bent met al het ‘technische gedoe’. Er zijn tal van dit soort CMS’en te vinden, hierover later meer.


Het is net kamers huren

Goed, je hebt bedacht wat voor website je wilt bouwen en hoe. Dat is leuk, maar dat ding moet straks ook nog live! Hier zal je een paar zaken voor moeten regelen. Ik noem er twee: een domeinnaam en een host. Je domeinnaam is het adres waar je website komt te staan. Hier zijn twee mogelijkheden voor: je kunt je eigen domeinnaam aanschaffen of je krijgt te maken met een (gratis) subdomein. Zie het als kamers huren! Het voordeel van je eigen domeinnaam is dat het jouw eigendom wordt, maar je moet er wel voor betalen. Een subdomein kun je zien als de slaapkamer in je ouderlijk huis, die kamer is van jou, maar je hebt geen eigen woonadres. Het overkoepelende domein is dan in de url terug te zien, zoals bij deze website momenteel. Daarnaast heb je een grote kans advertenties op je website tegen te komen, want niets is écht gratis natuurlijk.

En dan heb je nog de host. Want je mag dan een adres hebben, je wilt er ook een huis (met ruimte!) hebben staan. Wanneer je zelf een host regelt, zal je moeten beslissen hoeveel gb ruimte je wilt gaan benutten. Dat brengt mij terug op die eerste vraag: hoe ga je je website gebruiken. Als je regelmatig content wilt blijven toevoegen, heb je meer ruimte nodig dan met een vaste hoeveelheid informatie. Ook die ruimte zal betaald moeten worden, tenzij je een subdomein hebt, dan ‘betaal’ je door middel van de advertenties.


En dan nog het interieur

Zijn we er dan eindelijk? Nou, bijna! We hebben nog één belangrijke overweging te gaan: dat CMS-gevalletje. Een CMS uitkiezen is voor iedereen persoonlijk en hangt samen met jouw wensen. Er zijn op de wereld een hoop van deze systemen te vinden, waar je er vast al een aantal van kent. Om er maar een paar op te noemen: Wordpress, Joomla, Magento, Wix, Drupal en zo maar door. Overigens noemt Wix zich officieel geen CMS maar een sitebuilder. Ik vermoed, omdat ze zich richten op het bouwen en niet zo zeer het managen van content.

Wat precies de verschillen zijn tussen al deze systemen, ga ik je hier niet uitleggen. Er zijn genoeg andere blogs en websites te vinden, die al deze feiten voor je op een rijtje zetten.

Mijn overweging was vooral tussen Wordpress en Wix. Wordpress heeft als grote voordeel dat je alles volledig in de hand hebt. Je download het programma (CMS) rechtstreeks op je computer en kunt offline je volledige website bouwen. Verder zijn er tal van plugins (zowel gratis als betaald), waarmee je precies de functies kunt toevoegen die jij nodig hebt. En er zijn thema’s, klaargestoomde templates, om jouw site vorm te geven met een eigen stijl. Bij Wordpress werk je meer aan de achterkant (backend) van je site. Het is zelfs mogelijk om volledig in de codes te duiken, al is het wel verstandig daar vanaf te blijven als je niet zeker weet wat je aan het doen bent ;) Er zijn overigens ook WYSIWYG (What you see is what you get) plugins te vinden die je helpen de site vanaf de voorkant vorm te geven, maar je zult ook altijd een deel via de backend moeten managen.

Denk er verder aan dat je met Wordpress zelf nog je domein en host moet regelen om de site uiteindelijk vanaf je computer te kunnen verhuizen naar een online omgeving.

Bij Wix heb je zelf minder in de hand. Dat is prettig, want dat scheelt een hoop geregel. Nadeel is wel, dat je daarmee ook minder functies beschikbaar hebt. Hoewel je bij Wix ook je eigen domein kunt koppelen, krijg je in eerste instantie te maken met een subdomein. Deze is gratis, maar Wix plaatst voor eigen promotie wel een balkje op je site. Naar mijn mening is dit de minst irritante vorm, beter dan gek worden van alle reclames tussen je teksten door! Omdat je een subdomein aangaat hoef je je ook geen zorgen te maken om een host, Wix is hier jouw ‘huisbaas’.


Wix is één grote WYSIWYG-omgeving. Behalve je account-instellingen en het schrijven van blogs is bijna alles direct aan de voorkant beschikbaar. Het bouwen van je website kan ook hier met een basis thema in verschillende stijlen. Verder is het een kwestie van klikken en slepen, niks geen plugins, codes of ander uitzoekwerk. Het is zelfs mogelijk om animaties in te bouwen in een paar klikken tijd. Mocht het basis pakket van Wix niet genoeg zijn, zijn er pakketten te koop die je extra functies geven.


Mijn overwegingen

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, of was het andersom? Na veel wikken en wegen heb ik besloten mijn website in Wix te bouwen. Waarom? Simpelweg, omdat ik vooral wilde focussen op de inhoud. Ik ben nog niet toe aan al het geregel eromheen van hosts et cetera. Ik had een plan: mijn werk aan anderen laten zien en kijken of bloggen iets voor mij is. Zodra ik dat eenmaal goed op de rails heb, kan ik verder kijken. Ik hoor dus maar al te graag of jullie mijn website leuk vinden en mijn blogs lezen! Wie weet groei ik dan uiteindelijk door naar mijn eigen huisje, mét eigen adres :)


xx

Comments


  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • YouTube - White Circle

© 2019, alle rechten voorbehouden | Vormgeving: Tessa Geers

bottom of page